Blog Pagina

ZZP-ers in de IT, een rampjaar komt?

02-10-2024


Vanaf 1 januari zal de belastingdienst strenger controleren op de naleving van de Wet DBA. Hierdoor wordt de relatie tussen opdrachtgever en zzp'er beoordeeld op het gebied van gezag en de aard van de werkzaamheden. Als blijkt dat er sprake is van een schijnzelfstandigheid, kan de belastingdienst de opdrachtgever alsnog werkgeverslasten opleggen over de maandelijkse factuur.


De overheid heeft de intentie om in een informatief document meer helderheid te verschaffen over de criteria die bepalen wanneer er sprake is van een dienstverband of zelfstandig ondernemerschap, zie document op overheid.nl (ZZP ja of nee). Hierin worden diverse voorbeelden gegeven om duidelijkheid te scheppen tussen het werken als zzp'er of in loondienst. Specifiek voor zzp'ers in de IT-sector kunnen vergelijkingen worden gemaakt met situaties als Interim Manager, Zorgverlener en leraar Spaans. In een eerder blogartikel https://lnkd.in/gDTEaKy2 wordt benadrukt dat werken volgens Safe/Agile en in Scrum teams vaak een door de organisatie opgelegde structuur is, wat kan wijzen op een gezagsverhouding. Bovendien kan het gebruik van de tools van de opdrachtgever de mate van eigen inbreng beïnvloeden.


Veel zzp'ers in de IT-sector staan voor uitdagingen, aangezien opdrachtgevers hun zzp-opdrachten intrekken en alternatieven zoeken. Dit creëert druk op zzp'ers in de IT-branche. Hoewel velen de vrijheid van ondernemerschap waarderen, lijkt het erop dat zzp'ers in de IT-sector volgend jaar een belangrijke keuze moeten maken om hun inkomsten te behouden.


De keuzes voor zzp'ers omvatten werken in loondienst, zelfstandig blijven met mogelijke inkomensderving, en een derde optie: blijven werken als semi-zzp'er met een vorm van gezagsverhouding met een directeur. Dit kan zzp'ers in staat stellen om opdrachten uit te blijven voeren zonder de beperkingen van de Wet DBA te ervaren. Voor potentiële oplossingen kan gekeken worden op de website www.Ductus.nl.

31-07-2031

Beoordeling van de relatie van Opdrachtgever en ZZP-er op schijnzelfstandigheid is een lastig dilemma.

 

Nederland kent inmiddels méér dan 1,1 miljoen zzp-ers, waarvan zo’n 250.000 in de IT-branche werken. Dit is een interessante beroepsgroep waar het merendeel niet eens in loondienst wil werken. De voordelen van het werken in loondienst wegen vaak niet op tegen de voordelen van het werken als ZZP-er. ZZP-ers in de IT halen zo’n 80% meer omzet per uur binnen dan andere ZZP-ers. De lange duur van de opdrachten en de uitdagingen op hun vakgebied maken dat ZZP-ers in de IT-branche graag zelfstandig blijven hetgeen de schaarste op de personeelsmarkt in de hand werkt. Daarnaast dragen ZZP-ers niet bij aan de sociale zekerheidstelsel binnen Nederland zoals de bijdrage sociale premies.  Reden te meer voor de overheid om hier stappen te ondernemen.

 

Einde handhavingsmoratorium per 1-1-2025

 Per 1 januari vervalt het handhavingsmoratorium voor de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie en  dat brengt de volgende problemen met zich mee;

  1. Zelfstandig werk uitvoeren en Agile Werken. De belastingdienst gaat controleren op de relatie opdrachtgever en ZZP-er. Het bestaan van een modelcontract volstaat niet om je te kunnen onttrekken aan deze controle. Veel ZZP-ers in de IT branche vervullen werk dat ze in groepsverband doen (bijv. Scrum teams, devops teams, BIZZOPS teams, etc.) ten behoeve van het ontwikkelen van nieuwe systemen en applicaties. Echter hier zit wel een fors probleem; Op de vraag of je het werk zelfstandig mag uitvoeren, zoals de belastingdienst stelt, kan de interpretatie van het werken in deze teams op AGILE SCRUM wijze zoals vastgesteld door de organisatie van de opdrachtgever, leiden tot een Nee antwoord. Hierdoor valt het uit te voeren werk  te kenmerken als werken binnen een gezagsverhouding! Met alle gevolgen van dien voor de opdrachtgever!

 

  1. Ondernemerscheck van de belastingdienst vereist meerdere opdrachtgevers per jaar. De vereniging ZZP Nederland meent onder andere hierdoor, dat de Belastingdienst niet de “arbeids” relatie moet beoordelen maar juist het ondernemerschap van de ZZP-er. Zie volgend artikel: Wet gericht op aanpak schijnzelfstandigheid schiet doel ver voorbij  | ZZP Nederland (zzp-nederland.nl) . Mocht de Wetgever en de belastingdienst deze zienswijze overnemen, dan doemt het volgende probleem op voor de IT ZZP-er; Voldoet een IT ZZP-er wel aan de criteria van een onderneming? De belastingdienst stelt namelijk de volgende vragen aan een zelfstandig ondernemer; Wanneer bent u ondernemer voor de inkomstenbelasting? (belastingdienst.nl) .

 

Gegeven het feit dat veel IT ZZP-ers vaak maar één of twee opdrachtgevers per jaar hebben, voldoen ze niet aan de eisen die de belastingdienst stelt aan een ondernemer voor de inkomstenbelasting. Het gevolg is dan ook dat ze geen recht hebben op de verschillende vormen van ondernemers-aftrek! Wanneer de Wetgever en belastingdienst stellen dat ondernemers beoordeelt worden op hun ondernemerschap aan de hand van de vragen uit de ondernemerscheck, zal dat veel IT zzp-ers uitsluiten van opdrachten aangezien de termijn van deze opdrachten vaak jaren overschrijden.


Een lastig dilemma voor de wetgever

Ofwel de wetgever laat de relatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer beoordelen, hetgeen voorbijschiet aan de vraag van ondernemerschap, ofwel de wetgever laat het ondernemerschap beoordelen, hetgeen veel langdurige opdrachten doet uitsluiten of een flinke aanpassing vergt van de inhuurmarkt. Voor beide methoden geldt dat ze flinke gevolgen zullen hebben voor de ZZP-er die werkzaam is in de IT branche! Het is daarom verstandig voor ZZP-ers in de IT om te overwegen om een constructie aan te gaan die deze problemen ondervangt. Ductus kan hierbij helpen!